loader image

Noelanders trophy and Keido Display lecture

by | jan 27, 2016 | Yama Bonsai | 0 comments

Het was die geweldige tijd van het jaar weer, de Noelanders trophy!
Deze keer besliste Yama Bonsai studio om met een verkoop stand op dit evenement te staan!
Het begon al donderdag waarna ik mijn goede vriend Will Baddeley ging ophalen bij de luchthaven.
Waarna we de bus vol met bomen propten.
Vrijdag morgen kwamen we aan en begonnen we meteen de stand klaar te maken.
Nadat dit klaar was, konden we samen met vrienden genieten van de opbouw en een drankje gaan doen in een cafe dichtbij het evenement.

 

 

 

 

 

 


Zaterdag en zondag was het genieten van de bomen die op de tentoonstelling stonden en een babbeltje slaan met nieuwe en oude vrienden.
Waarna s’avonds wat gingen eten en de leukste en grappigste gesprekken hadden!

Ik wil BAB bedanken om dit allemaal mogelijk te maken, ook iedereen die zijn boom tentoongesteld heeft, de verkopers en iedereen die het event bezocht heeft.

Ook wil ik alle prijzen winnaars proficiat wensen, jullie hebben dit verdiend! Zeker Warren Radford met zijn prachtige esdoorn!
Hier een link naar wat foto’s : http://www.bonsaiempire.com/blog/noelanders-trophy-2016

De laatste dagen waren er nogal verontrustende posten over award winnende bomen, mijn gedachte hierover is:
Geniet van je Eigen bonsai en die van een ander, als er geen mensen zouden investeren in top class Bonsai dan zouden wij hier niet van kunnen genieten en leren, ook zouden er geen evenementen zoals deze zijn!

Nu we het toch over tentoonstellen en display hebben…

6 Oktober moest ik voor onze Bonsai club Ju Sei Kai een lezing geven over het displayen van Bonsai.
Hier in deze post ga ik de JSK blogpost opnieuw posten in het Nederlands en Engels.

Displayen, tentoonstellen, hier ging het deze avond over. Yannick verzorgde een prachtige presentatie over dit onderwerp.
Bij het maken van een bonsai, is zowel de techniek van een vakman als het oog van een kunstenaar  nodig. Zou men heel oppervlakkig een vaststelling doen, dan zou men kunnen stellen dat een boom kunst wordt van het moment dat hij/haar tentoon wordt gesteld, al die tijd daarvoor spreekt men over ambacht. Is dit waarheid? Kunst is relatief en wordt individueel benaderd, wat voor de een kunst is, is dat voor een ander niet.

Dit laten we even in het midden, de vraag is: ‘Wat wil de persoon achter de boom bereiken met een display, of het tentoonstellen van zijn/haar boom?’
• De schoonheid van een boom delen met het publiek?
• Kennis en kunde, talent en gevoel tentoon spreiden?
• Artistieke visuele bewering?
Hoe men het ook bekijkt, het displayen van een boom heeft tot gevolg dat men een bepaalde boodschap wil overbrengen, van kunstenaar naar kijker toe.

Wanneer is het tentoonstellen, displayen van bonsai ontstaan?
Ten tijden van de Muromachiperiode is bonsai heel populair geworden maar haast alle beelden zijn van bomen die buiten verbleven. Het is tijdens de Meiji restauratie dat er een ommekeer was en dat bonsai  zich als kunst ontwikkelde en bomen binnen werden tentoongesteld. Bonsai groeide en algauw werden de eerste nationale tentoonstellingen gehouden, we schrijven 1920 dan.
De Kokufuten!
Oorspronkelijk was dit een privétentoonstelling die gehouden werd in verschillende musea in Tokyo, het werd zo immens populair, hier stond de wieg van de NBA. De Kokufuten staat voor perfect onderhouden bomen, het perfecte huwelijk tussen boom, pot en tafel. Esthetisch gezien moet de boom foutloos getrimd zijn, de bodem bedekt met mos zonder het concept te storen, geen zichtbare bedrading. Op deze tentoonstelling komen enkel de beste bomen te staan.

Wat is Keido?
Keido is een formele school van de display. Deze is ontstaan onder leiding van Katayama Tei-Ichi in 1984. Als gelicenseerd Keido beoefenaar moet men een aantal regels in acht nemen. Het is een zeer zware training en ook best kostelijk. Denk maar eens aan alle materialen die men tot zijn/ haar beschikking nodig heft om een dergelijke tokoname of kijknis te creëren. Enkele elementen zijn:
• Hoofd object + begeleiding. Bonsai of suiseki met scroll, foto, accent…
• Pot en stand
• Grootte, leeftijd, seizoen.
• Ondanks een hoofd object moet alles een geheel vormen.

Er is enorm veel te vertellen over tentoonstellen, display, esthetiek, enzv. Hier samengevat in een heel kleine notendop. Het is waarschijnlijk niet het eerste onderwerp waar menigeen beginner aan zal denken als hij met bonsai start, maar desalniettemin een zeer belangrijk onderdeel van de bonsaibeleving.

 

club10 1
 
club10 2
 
club10 3
 
club10 4
 
club10 5
 
club10 6

 

Graag, heel graag wil ik Yannick Kiggen bedanken voor de leuke uiteenzetting van deze avond.
Tot de volgende!
 
Above all! Love the bonsai!
Share our post:

Productcategorieën

0
YOUR CART
  • No products in the cart.